Kysy ja keskustele

Talon peruslämpö/lämmitys talon ollessa tyhjillään yli talven

Tervehdys teille

Neuvoa kysyisin seuraavaan asiaan.
Talo jäämässä asumattomaksi talveksi ja haluaisimme pitää yllä peruslämpöä. Mikä olisi hyvä lämpötila ja millä sen saisi edullisimmin?
Talossa on vesikiertoinen patterilämmitys oljyllä tai sähköllä. Kannattaako katkaista vedenkierto ja tyhjentää putket? Lämmitys termostaateilla varustetuilla pattereilla/puhaltimilla? Talossa on leivinuuni, onko olemassa uuniin laitettavaa patteria tai muuta vastaavaa millä muuria saisi lämmitettyä?

Kiitos jo etukäteen ja hyvää syksyn jatkoa
T:Mika
Keskustelualue: 
Aiheet: 
Asu

Jos lämmität taloa öljy-/sähkökattilalla pitäisin lämpötasona vähintään 13 -15 astetta, jotta esim vesijohtojen jäätymisvaara olisi pieni. Öljykattilan toimintaa kannattaa jättää varmistamaan kattilan sähkövastus. Sähkövastuksella kattilaveden lämpö kannattaa säätää n. 10 astetta alhaisemmaksi, jotta sähkö lähtee päälle vasta öljypolttimen ongeklmatilanteessa. Varmistuksena kannatta sisälle jättää veilä tilaryhmittäin joitakin sähköpattereita säädettynä varmistamaan n. 10 asteen lämpötila.

Mikäli tyhjennät lämmitysjärjestelmän ja käyttövesiputket (isohko työ, mikäli ei rakentaessa ole suunniteltu tyhjennettäviksi),  voi peruslämmön laskea pysymään muutaman asteen plussan puolella. Silloin tilakohtaiset sähköpatterit voisi olla sopiva ratkaisu.

Säästöä energiakuluissa arvioisin muodostuvan 200 - 300 euroa, joten ehkä putkistoja ei kannata tyhjentää ja jälleen täyttää, etenkään kun taloa ei voisi sitten kylmään vuodenaikaan halutessaankaan käyttää.

Jouko Lommi / PRKK ry  

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.