Kysy ja keskustele

Paljonko kuluu puuta lämmittämisessä?

Ostettiin rintamamiestalo, jossa on leivinuuni ja takka. Ei ole paljon kokemusta puulla lämmittämisestä, joten kuinka paljon puita vuodessa menee ja miten paljon ne maksaa? Ois tarkoitus varsinkin talvella lämmittää taloa puulla, koska sähkölaskut on aika isot!
Keskustelualue: 
Aiheet: 
Asu

Kannattaa vilkaista sivua www.halkoliiteri.com. Siellä on hyvää tietoa puilla lämmityksestä - mm. puunkulutuksen ja kustannusten arviointiin.

Kulutus riippuu paljon talon kunnosta, asukkaista ja sijainnista Suomessa. Hihasta vois heittää kulutukseksi vaikka 20 000 kWh vuodessa, jolloin koivuklapia menisi 20 irtokuutiometriä vuodessa. Irtokuution hinta on 50 - 70 euroa, joten 1000 - 1400 menisi puihin. Jos on mahdollisuus itse tehdä puita niin pääsee muutaman satasen vuosikustannuksiin - edellyttäen ettei omalle työlle laske kovin korkeaa hintaa.

Puulämmitys yhdistettynä aurinko-LÄMPÖ kennoihin on hyvä yhdistelmä.
Auringolla voi pienentää puunkulutusta jopa 30 %, ja savuhaitat on vähäisiä puolen vuoden ajan, eli juuri silloin kun pihalla oleskellaan ja on puutarhatöitä, talonkunnostusta ym. Molemmat energiamuodot kotimaisia.
Suomeen tuodaan esim. pelkkää lämmitysöljyä 210.000 talon tarpeisiin n 500.000 kuutiometriä a´n. 500,-€/kuutiometri raakaöljynä, lisäksi sähköä hiiltä ym. Ulkomaankauupan taseessa pelkän öljyn osuus on n. 250 milj.
Puuta riittäisi pitempään aurinkoon yhdistettynä.
Vaikuttaisi ilmastotavoittesiin

Hei!

Mainittu 20 000 kWh/a on hyvä lähtökohta, mikäli tarkempia tietoja rakennuksesta ei ole saatavilla. Toinen vaihtoehto on, että lasketaan rakennuksen vuotuinen lämpöenergian tarve suhteessa rakennustilavuuteen ominaiskulutuskertoimen avulla. Tyypillisesti vanhemman pientalon ominaiskulutus on noin 60 kWh/m3. Lukuun sisältyy myös lämmin käyttövesi.

Oletetaan esimerkkirakennuksen pinta-alaksi 120 neliömetriä ja huonekorkeudeksi 2,5, eli tilavuutta talolla olisi 300 m3. Kun 300 kuutiota kerrataan ominaiskulutuksella (em. 60 kWh/a), niin vuodessa lämpöenergian tarve on 18 000 kilowattituntia.

Yksi pinomotti kuivaa koivupilkettä sisältää energiaa noin 1 000 kilowattituntia, eli esimerkkirakennuksessa puun tarve olisi 18 irtokuutiometriä. Todellisuudessa kuitenkin puuta kuluu enemmän - osa lämpöenergiasta karkaa erilaisina häviöinä puuta poltettaessa. Leivinuunin hyötysuhde on kohtuullisen hyvä, noin 80 %. Kun 18 000 kWh jaetaan hyötysuhteella (18 000 kWh/0,8), niin puun tarpeeksi saadaan 22,5 irtokuutiometriä.

Halkoliiteri.com -palvelusta nopeasti katsoen kuivan koivupilkkeen keskihinta on noin 60 euroa/irtomotti. 22,5 irtomottia tarkoittaisi 1 350 euron kulua. Todennäköisesti hintaan lisätään kuljetuskustannuksia, mikäli ostaja ei itse puita nouda. Luonnollisesti haku maksaa, vaikka ostaja puut noutaisikin.

Sekä Halkoliiteri.com että Mottinetti ovat molemmat hyviä puuenergiatiedon lähteitä.

Terveisin:

Lasse Maunula
bioenergia-asiantuntija, Suomen metsäkeskus

Ps. Halkoliiteri on Metsäkeskuksen ylläpitämä palvelu.

Hyviä laskelmia ja hyviä ehdotuksia ottaa mukaan myös aurinkoenergia. Jos talo on sijoitettu ilmansuuntiin nähden suotuisasti ja kasvillisuus talon ympärillä on järkevästi talvista tuulensuojaa antavaa, voi tuosta arviosta Etelä- ja Keski-Suomessa vähentää melkein 1/3.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.