Kysy ja keskustele

Autotallin lämmitysratkaisu

Olemme rakentamassa taloa johon on tulossa maalämpö. Nyt aiheuttaa päänvaivaa autotallin 32.5neliön lämmitysvaihtoehdot. Varasto 13neliötä on tulossa sähköpatterit luultavasti, mutta mikä kannattaisi autotalliin laittaa? Onko ilmalämpöpumppu tähän sopiva? Tallissa pidettäisiin autoa talvikautena, kun on lunta ja pakkasta. Mietimme myös lattialämmitystä, mutta lämpökaivo pitäisi porata syvemmälle ja lämpöpumppu pitäisi olla tehokkaampi ja tietysti kaikki putket yms kuluja syntyy...

Mikä vaihtoehto poistaa myös kosteuden?

Jos on ilmalämpöpumppu niin pitääkö laittaa myös sähköpatterit varuuksi?

Mikä siis olisi energiatehokas ratkaisu?
Keskustelualue: 
Aiheet: 
Rakenna

Hei. Ilmeisesti autotalli on erillisessä rakennuksessa (erillinen rakennus 32,5+13m^2?). Suurikokoinen ja lähellä oleva autotalli kannattaisi kytkeä maalämpöön, mutta rakennuksien välille tarvittava ns. lämpökanaali asennuksineen on kallis ja hukkaa lämpöä.

Yksi kustannustehokas vaihtoehto on asentaa ilmalämpöpumppu autotallin puolelle + sähköpatterit tai sähköinen lattialämmitys. Varaston puolelle riittää sähköpatteri tai sähköinen lattialämmitys. Jos autotallin ja varaston välinen seinä voisi olla edes osittain avoin, ilmalämpöpumpun lämpöä saataisiin levitettyä naapuritilaankin. Riippuen toivotuista lämpötilatasoista ja pohjaratkaisusta, ilmalämpöpumpun asennuspaikka voisi kenties olla varastonkin puolella.

Jos lämpötilatasoksi ilmalämpöpumpulla riittää alhainen ns. ylläpitolämpö (+8..+12 astetta), ilmalämpöpumppu toimii erittäin hyvällä vuosihyötysuhteella. Eri ilmalämpöpumpuissa on erilaisia ylläpitolämpötiloja, joten kannattaa tarkistaa asia ennen laitteen ostamista. Kannattaa myös huomioida, että ilmalämpöpumpun ohelle tarvitaan joka tapauksessa täysitehoinen varalämmitysjärjestelmä joka kytkeytyy päälle, kun ulkona on liian kylmää ilmalämpöpumpulle (tai kun tulee vikatilanne).

Lämmitys ylipäänsä poistaa kosteutta päälläollessaan. Ilmalämpöpumpussa on myös erikseen ilmankuivaus-toiminto.

Autotallille on todennäköisesti tarkoitus johtaa käyttövesi ja sähköt, jolloin sinne tulee tehtyä jokatapauksessa kaivanto näitä varten. Lämmitysputket voidaan helposti laittaa samaan eristettyyn putkeen näiden kanssa, jolloin lämpöputkien kustannus jää muutamiin satasiin. Maalämmön käyttämistä autotallissa kannattaa siis harkita vakavasti.

Mikäli tallissa on tarkoitus säilyttää autoa, olisi kosteudenhallinnan kannalta tehokkain vaihtoehto lattialämmityksen ja tehokkaan ilmanvaihdon yhdistelmä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.