Kysy ja keskustele

Kiertoveden lämpötilaeron kasvattaminen

Hei

Ilmavesilämpöpumppu toimii kuulemma sitä paremmin, mitä suurempi on patteriverkon kiertoveden lähtevän ja palaavan veden lämpötilojen ero. Koska meitä kiinnostaa hankkia pumppu öljypannun (kaksoispesä) kaveriksi, kiin- nostaisi myös keinot, joilla paluuveden lämpötilaa voitaisiin laskea nykyisestä.

Töllimme on v. 1960 valmistunut täystiilinen, hieman rintamamiestyyppinen 2x88 neliöinen, josta autotallia 36 neliötä. Olemme vaihtaneet pattereita kon- venktiolevyillä varustettuihin. Grundfossin pikkupumppu (UPS 25-40) käy pienimmällä teholla ja sunttia ohjaa aataminaikainen Amimat (bimetallikierukka-systeemi), joka kyllä säätää lähtevän lämpötilan aika hyvin ulkolämpötilan ja asetetun käyrän mukaan.

Nyt nollakeleillä lähtevä vesi on n. 40, mutta esim. -15 C:n pakkasilla n. 50 C, joskus ylikin. Palaava onkuitenkin aina siinä 30...34 C. Huonelämpötilat n. 20 C, himppa vajaakin, makkarissa 17...18 C. Nyt kun lähtevä vesi on sen 40 C, oleskelutilojen patterien (60 cm korkeat, pituudet n. 1,2...1,8 m) yläreuna on n. 30 C ja alareuna n. 20 C. Termarit uudehkoja, reagoivat takkaankin ihan hyvin. Onko nyt niin, että koska kiertovesi palaa mielestäni aikka lämpöisenä, kiertää se ennemminkin runkoputkiston läpi kuin mitä itse pattereissa? Jos näin on, miten kiertoa saisi painottumaan enemmän pattereihin?

Kehuvat, että uusissa, energiaa säästävissä kiertovesipumpuissa kierrokset säätyvät aina tarpeen mukaan. Mihin lie mahtaa moinen perustua? Siitä vaan tuli mieleeni, että jos laskisi nykyisen pumpun kierroksia, laskisiko paluuveden lämpötila? Miten patterien poistopuolen säätöruuvi (se 7 mm:n kuusiokolo) tulisi silloin säätää? Nyt ne on tosi vähän auki, vain luokkaa 0,5...1 kierrosta.

Keskustelualue: 
Aiheet: 
Rakenna

Meno- ja paluuveden on tosiaan kummankin hyvä olla matalia. Eroa on oltava ainakin > 5 astetta mielummin yli 10 astetta. Kriittisintä on yleensä menoveden lämpötila, se olisi hyvä saada pidettyä alle 50 asteessa. Kiertovesipumpun kierrosnopeutta kasvattamalla voi kaventaa meno/paluupuolen lämpötilaeroa.

Ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin tarkistaa patterien ilmaus ja venttiilien/termostaattien toiminta. Jos patteria ei saa kunnolla lämpiämään, voi se hyvinkin seurauksena edellä mainituista. Jos patterit eivät lämpene kunnolla, lämmitysvesi joudutaan pitämään tarpeettoman kuumana. Ilmeisesti kohteessa patterit tarvitsevat enimmillään yli 60 asteen menoveden ja paluuvesi on tällöin noin 40 astetta? Tuntuisi tavanomaiselta lämpötiltasolta/erolta.

Patteriverkko muodostaa erilaisen virtausvastuksen riippuen kuinka monen patterin kautta lämmitysvesi milloinkin sillä hetkellä kiertää. Kun termostaatti sulkee venttiilin, kyseinen patteri ”ohitetaan”. Taajuusmuuttajaohjaus mahdollistaa kiertovesipumpun portaattoman kierroslukumuutoksen. Pumppu tunnistaa senhetkisen virtausvastuksen ja säätää sopivan tehon. Muutenkin uusissa pumpuissa on merkittävästi energiatehokkaampi tekniikka, vanhoihin verrattuna. Uusi kiertovesipumppu saattaa viedä yli 70% vähemmän energiaa kuin 10 vuotta vanha malli.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.